Att studera idrott/fotboll på Växjö Fria Gymnasium

Kombinera dina studier med din fotboll

Fokus ligger på utveckling av de individuell fotbollsegenskaperna och vänder sig till dig som verkligen vill satsa på fotbollen och din skola.

Två pass i veckan ägnas åt fotbollsträning och angränsande ämnen såsom utveckling av den kroppsliga förmågan, organisation av barnverksamhet och planering, genomförande och analys av träningsprogram.

Du som söker skall vara aktiv fotbollsspelare sedan några år tillbaka och vill, genom att kombinera gymnasiestudierna med fotboll, höja din studiemotivation tack vare möjligheten att träna på skoltid.

Vi tror att du som satsar på idrottsinriktningen har goda chanser till en framgångsrik idrottskarriär. Att ha gått idrottsinriktning är en merit om du i framtiden vill engagera dig som domare, idrottsledare eller vill studera vidare inom idrott.

All fotbollsträning sker i Tipshallen och på Värendsvallen.
Ansvarig tränare är: Peter Nilsson, peter.nilssson[at]vaxjofria.se

På Växjö Fria Gymnasium väljer du något av våra fyra utbildningsprogram: samhällsprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskapliga programmet eller vård- och omsorgsprogrammet. I alla program finns 200p individuellt valda kurser. Som fotbollselev kommer du att använda dessa kurser till två idrottskurser med fotboll som specialisering.

Undervisningen i fotboll kommer bestå av två pass/vecka (onsdag och fredag mellan 8.15 – 9.45). Då bedrivs det praktisk och teoretisk undervisning i kurserna idrott och hälsa 1 specialisering, idrott och hälsa 2 specialisering med inriktning fotboll. Den praktiska undervisningen bedrivs på arenastaden (konstgräs).

Vi anpassar nivån efter dig!

Vi vill att du som söker skall brinna för just din idrott/dans. Dessutom är det viktigt att du kan ta eget ansvar. Du som söker får en unik möjlighet att förkovra dig i din idrott/dans tillsammans med många ungdomar med samma intresse. Vårt mål är att alla profilelever ska fortsätta med sin idrott/dans även efter gymnasiet. Några på hög elitnivå och andra på en mer anpassad nivå.

Bästa minnen från VFG

Gemenskapen framförallt och den härliga stämningen som var på skolan mellan elever men också mellan elever och lärare. Vi kändes som en stor familj vilket var jättehärligt men också skönt för mig som flyttade hemifrån för första gången till något nytt och okänt. Jag älskade också känslan av att gå upp på morgonen och starta dagen med ett bra fotbollspass. Möjligheten att kunna utvecklas, bli bättre och ta extra kliv inom sin idrott på skoltid är få förunnat!
Meriter som idrottare: Nordiska mästare med u17-landslaget, EM-brons med u19 landslaget, SM-guld och 2 Svenska Cupen guld med Linköping FC, avancemang till Allsvenskan med Hammarby, Juventus och nu Djurgårdens IF.
Namn: Petronella Ekroth Ålder: Född 1989 Idrott: Fotboll Sysselsättning idag: Fotbollsproffs i Djurgårdens IF. Program på Växjö Fria: Samhällsprogrammet med inriktning fotboll